10 enkle grep for en mer profesjonell søknad

Skriv en søknad som selger dine ferdigheter på en overbevisende og profesjonell måte. Vil du levere inn noe amatørmessig eller ønsker du å fremstå som en proff? Men hva er det egentlig som skiller en amatør fra en proff? Ikke alltid så forferdelig mye. Ofte ligger det i detaljene.

Hva skiller for eksempel en 1-2-3 Toro sjokoladekake fra en perfekt designet konditorsjokoladekake? Det er noe med opplevelsen, ikke sant? Ingrediensene, fasongen, pynten, fargene og følelsen. Ja, der har du det– helhetsinntrykket som kaken gir deg.

Det er noen få smånyanser, et par hovedingredienser og den rette finishen som utgjør en stor forskjell når du skal utstråle profesjonalitet. Dette gjelder også når du skal skrive søknad.

Du må gjøre teksten lett å lese og enkel å forstå.

Les også: Åpen søknad – Slik skriver du den

PÅ JAKT ETTER NY JOBB?

Gjør det enkelt! Last ned CV PAKKEN!

Få drømmejobben med ferdig utfylt CV og søknad fra Jobbsøknader.no. Pakken inneholder ferdigskrevet skreddersydd dokumenter til stillingen du søker

Følg de enkle grepene under og gjør din søknad mer lettlest, mer proff og uimotståelig for et sulten arbeidsgivers hjerte.

1. SKRIV EN SELGENDE INNLEDNING 

Søknaden er din magiske inngangsbillett til å lande kremjobben. Den fungerer litt på samme måte som en reklametekst eller en annonse. En reklame på TV eller en annonse i et magasin er designet til å huke deg inn fra første sekund.

Gjør som reklamebransjen – markedsfør deg selv

 Reklamer spiller ofte på å presentere et behov du måtte ha for så å gi deg løsningen på hvordan du kan dekke dette behovet. Det samme gjelder når du skal skrive søknad. Likesom en treffende reklametekst skal gi mottaker et godt inntrykk av produktet som blir markedsført, skal søknadsteksten gi et godt inntrykk av deg som arbeidstaker.

Fokuser på dine kvaliteter

Du må selge deg selv og dine ferdigheter inn til arbeidsgiver. Og for å kunne selge deg selv inn, er du avhengig av at de raskt kan finne ut av hvem du er og hva du kan uten mye plunder. Gå derfor rett på sak. Innledningen er det skjebnesvangre punktet i en søknad. Hvis arbeidsgiver ikke synes at du er interessant, går din dyrebare søknad ubønnhørlig i papirkurven og med den; dine sjanser for å få drømmejobben. Bruk derfor mye tid på å skrive en velformulert og innbydende innledning.

Søk blant 15 000 ledige stillinger på Finn.no

2. VIS AT DU ER MOTIVERT I DIN SØKNAD

Henvis gjerne til en telefonsamtale dersom du har ringt på forhånd for å få vite mer om stillingen. Dette viser interesse og engasjement. Utdyp din motivasjon for stillingen og beskriv hva du kan tilby bedriften. Gå inn på hva dine arbeidsoppgaver innebar i dine tidligere stillinger eller nåværende jobb. Utdyp hvilke erfaringer du har gjort deg og egenskaper du har tilegnet deg.

3. BY PÅ DITT TALENT

Skal du skille deg ut i mengden holder det ikke å vise frem hva du kan og hvem du er. Du må også vise hvordan du er annerledes – og bedre. Kunnskap er makt. Les derfor stillingsannonsen nøye. Skaff informasjon om jobben du skal søke på før du setter deg ned med din søknad. Gjør et grundig forarbeid ved å finne ut mer om bedriften og dens verdier, hvilken bransje den er i og hvilke målsetninger og visjoner bedriften har.

Forsterk din søknad

Når du har denne informasjonen klart for deg knytter du det opp mot dine egne mål og verdier. Besvar stillingsannonsen med å by på deg selv og hvordan du med din bakgrunn kan løse de utfordringer bedriften, avdelingen, organisasjonen eller selskapet du søker til står overfor i dag. Dette er med på å forsterke din søknad betraktelig.

Nevn dine resultater

De fleste har gjort noe de er stolt av eller prestert noe som har gitt målbare resultater. Dette kan med fordel understrekes i en søknad. Selv om det ikke er innen samme fagfelt eller bransje er dette noe som kan skille deg fra andre jobbsøkere. Når en arbeidsgiver leser jobbsøknaden din ser de etter engasjement, utvikling og prestasjon. De vil gjerne vite at du har fått til noe, har evne til å tilegne deg ny kunnskap og har progresjon i arbeidet du gjør.

Oppgi frivillighetsverv

Tenk igjennom om det er noe positivt du kan trekke frem. Hvis du er student kan du kanskje trekke frem noen høye karakterer? Er du politisk engasjert? Jobber du frivillig noen plass? Er du styremedlem i noen verv? Har du hatt noen målbare resultater fra tidligere prosjekter?  Alt dette kan være nyttig å nevne i jobbsøknaden.

Er du student? På Studenttorget.no  finner du mange gode råd og nyttige tips

 

4. FATT DEG I KORTHET

Ikke drukne arbeidsgiver med en tidevannsbølge av tekst slik at de legger den fra seg før de i det hele tatt har begynt å lese. Hold deg kortfattet og konsis. Husk at arbeidsgiver kanskje må lese over 50 jobbsøknader i en rekrutteringsprosess. Da setter hun eller han pris på lettleste og informative dokumenter på maks èn side, gjerne litt kortere også.

En god søknadstekst bør være solid oppbygget og formulert. Den skal dessuten kunne kommunisere klart og tydelig uten at den som leser ønsker nærmere forklaring. Og den må være spesifikk, ikke for generell. Heller ikke trett mottaker med unødvendige opplysninger.

Jobbsøknaden er din sjanse til å skaffe deg et jobbintervju. Får du ikke jobbintervju kan du bare glemme å få jobben. Det er på et intervju du vil få muligheten til å utdype dine ferdigheter og kvalifikasjoner. Hvilken søknad tror du arbeidsgiver begynner med? Den som ser ryddig, kort og delikat ut eller den som har tettpakket skrift på nesten to A4 ark? Unngå at ditt dokument havner i søppelbøtta. Ikke fall for fristelsen ved å skrive langt og kjedelig.

Vær nøye med språket. Skriv lett og ledig. Bruk gjerne korte setninger. Tenk kompakte setninger som bugner med informasjon. Dette oppnår du ved å effektivisere sammensetning av ord. Hvordan gjør du det? Jo, du velger at ordene skal gjøre noe, være aktive i setningen. Når en setning er passiv blir noe gjort av deg, når den er aktiv gjør du noe.

Passiv: Søknadsteksten ble skrevet av meg.
Aktiv: Jeg skrev søknadsteksten.

Et eksempel på dette i en søknad kan se slik ut:

Passiv: “I min tidligere stilling som avdelingsleder deltok jeg i kontraktsforhandlinger, hadde ansvar for håndtering av permisjoner og oppfølging av medarbeidere.

Aktiv: “I min tidligere stilling som avdelingsleder forhandlet jeg kontrakter, håndterte permisjoner og fulgte opp medarbeidere.

Det siste eksempelet er både lettere å lese og ta inn, ikke sant? Det samme budskapet blir sagt, men på en enklere og mer handlekraftig måte. Teksten blir mer levende for leseren.

Så kort oppsummert hold deg til gylne regler som korte setninger, del opp lange ord og les teksten høyt for deg selv eller noen andre når du har skrevet jobbsøknaden ferdig.

PÅ JAKT ETTER NY JOBB?

Gjør det enkelt! Last ned CV PAKKEN!

Få drømmejobben med ferdig utfylt CV og søknad fra Jobbsøknader.no. Pakken inneholder ferdigskrevet skreddersydd dokumenter til stillingen du søker

 5. IKKE GJENTA DET SOM STÅR I CV

Pass på at søknad ikke blir en gjentakelse av det som står i CV-en. Gjerne referer til den i stedet:” Som CV viser er jeg kvalifisert til…”
Bruk heller ikke plass på noe som bør stå i CV i stedet.

I stedet for å skrive: «Jeg er alenemamma for tre flotte barn Martin på 15, Trine på 10 og Mads på 4 som jeg bruker mye tid på å hjelpe med lekser og kjøre til trening og aktiviteter»

…så kan du heller inkludere et punkt på CV:

«Sivil status: Ugift, har tre barn i alder fra 4 – 15 år»

…og hvis tid med barna dine spiser opp fra din egen fritidsinteressekvote kan du skrive i CV

«Interesser: Familietid med barna og deres sosiale aktiviteter, matlaging, sykling, hekling»

Slik har du unngått å oppta plass i søknadsdokumentet og arbeidsgiver kan lett «lese seg til» at hverdagen og fritiden din er travel med tre barn alene.

Les også: Jobbsøknaden som får deg på intervju

 

6. BRUK RETTSKRIVINGSPROGRAM

Bruk tid på språket og finskriv din søknad flere ganger til den er helt fri for skrivefeil og tunge formuleringer. Ikke lever en søknad eller CV med skrivefeil. Det er første bud. Dette kan virke som en selvfølge, men i følge flere undersøkelser er det overraskende mange som slurver når de leverer.  Grammatikkfeil, stavefeil og masse slurv gir et dårlig inntrykk og er totalt skivebom. Bruk automatisk stavekontroll i et tekstbehandlingsprogram. På denne måten viser du at du tar deg selv, søknaden og arbeidsgiver alvorlig. Og ikke minst at du er en grundig person som leverer kvalitet.

7. HOLD DEG TIL SAKEN NÅR DU SKRIVER SØKNAD

Si én ting om gangen. Amatører babler i vei. De hopper fra det ene til den andre og så tilbake til det første de sa og så videre til neste… Ja, det blir forvirrende. Du husker ikke hva du har lest og det blir for mye på en gang rett og slett. Bli ferdig med et tema før du starter på det andre. Ikke hopp mellom å skrive om utdannelsen din til arbeidserfaring og så tilbake igjen til hva du lærte under studietiden.

Proffer snakker om én ting av gangen og holder seg til saken. De snakker så klart og tydelig om denne ene tingen at de er sikre på at poenget er gått inn hos leseren før de begynner på noe nytt.

8. GJØR JOBBSØKNADEN LETTLEST

Når du har et par triks og knep opp ermet kan du lett omgjøre den mest tungt formulerte tekst til et mesterverk av en jobbsøknad. Her avslører vi noen av reklamebransjens hemmeligheter på hvordan gjøre en tekst mer delikat og lettlest.

ADJEKTIV – Fjern disse ordene: litt, nokså, kanskje, veldig, nesten. De er overflødige og tar opp unødvendig mye pass. Bruk andre adjektiver en bare «god» og «bra». Prøv med «fremragende» «betydelige», «utsøkt»

JEG – Ikke begynn hver setning med «jeg». Jeg jobber nå som BLIR I min nåværende stilling ELLER For tiden jobber jeg i

PREPOSISJONER: ord som om, ved, for, hvor, på, som, i, etter skaper lange setninger. Hvis du finner flere enn 3 preposisjoner i en setning er hovedregelen å dele setningen i to.

MESSIG Ta bort ord som ender med messig. Markedsmessig BLIR markedet

ING Omformuler setninger som inneholder ING. Gjøre en vurdering BLIR vurdere.

ELSE Samme regel for ord som ender i ELSE. Foreta en undersøkelse BLIR undersøke

OG/MEN Setninger før OG og MEN kan som regel stå alene. Ikke begynn setninger med MEN

SOM Skriv heller to setninger enn å dele den opp med SOM

I FORHOLD TIL Vi må være tett-på i forhold til den nye diskrimineringsloven BLIR vi må følge den nye loven

FOKUS Slutt å bruke dette ordet. Erstattes med understreke, sette søkelys på, gis oppmerksomhet 

OPPRAMSING – Bruk punktliste dersom du har flere temaer du vil belyse

TALLFEST – Bruk tall der det passer seg. I stedet for å skrive «Avdelingen vant priser mens jeg var leder» skriv «Avdelingen vant pris for beste salgsavdeling tre år på rad mens jeg var leder» eller

«Sommer jobb som telefonselger» blir «Salgskonsulent med 70 telefonsalg per dag»

Uten: Vært lege Med: Legespesialist i øre, nese, hals med 10 pasienter daglig.

«Sommerjobb som jordbærplukker» Sommerjobb seks formiddager i uken. Plukket 100 korger med jordbær til dagen

10. SØRG FOR EN STERK AVSLUTNING

En sterk avslutning avrunder jobbsøknaden din og oppsummerer hvorfor arbeidsgiver skal bruke mer tid på deg i et eventuelt intervju. I avslutningen kan du gjerne minne arbeidsgiver på hvor motivert du er, hvor godt du kjenner til bedriften, og kanskje si noe om hvordan du kan bidra med din bakgrunn. Nevn også at du ønsker å ´backe up´ søknaden din på et jobbintervju hvis muligheten byr seg. Besvar arbeidsgivers spørsmål om når du er tilgjengelig til å tiltre og hvordan du kan nås

Gå gjennom denne artikkelen som sjekkliste før du leverer noe fra deg. Da kan jeg garantere deg at jobbsøknaden din har steget noen hakk på proff-skalaen.