Jobbsøknader: Derfor får du avslag

Sliter du med å finne de riktige ordene når du skriver jobbsøknader? Synes du det er vanskelig å sette sammen utdannelsen og kompetansen din på en troverdig og interessant måte? Får du avslag på avslag fra arbeidsgivere, men vet ikke helt hvorfor? I denne artikkelen tar vi for oss de vanlige fallgruvene mange går i.

Å søke jobb er en stor tålmodighetsprøve. Du må følge med på stillingsannonser, skrive mange ulike jobbsøknader og følge opp. Du sjekker telefonen stadig for å se om en potensiell arbeidsgiver har ringt deg for å invitere deg på intervju. Du sjekker eposten din og jobb-eposten og innboksen i LinkedIn. Kanskje noen av de du har sendt jobbsøknader til har svart deg. Men nei…

Og så kommer det…Avslagsbrevet.

«Vi verdsetter din interesse for oss og for stillingen som du søkte på. Vi har vurdert de søknadene som vi mottok før fristens utløp, din søknad ble ikke valgt ut for videre behandling.» Slik kan et standard avslagsvar lyde. 

Avslagsbrev er et stort nederlag og hele søknadsprosessen føles ut som et evighetsprosjekt. Det kan være langtrukkent og demotiverende å være i en jobbsøking prosess. Etterhvert kan det gå utover selvtilliten og det blir skremmende å søke på andre stillinger.

Men ikke gi opp! Sjansen for at du kan jobben like godt som den neste er stor. Dessverre er det som regel kun èn som blir ansatt selv om flere er kvalifisert.

Følg de supre rådene under og unngå flere avslag:

PÅ JAKT ETTER NY JOBB?

Gjør det enkelt! Last ned CV PAKKEN!

Få drømmejobben med ferdig utfylt CV og søknad fra Jobbsøknader.no. Pakken inneholder ferdigskrevet skreddersydd dokumenter til stillingen du søker

1. Dette må du huske på når du sender jobbsøknader elektronisk

Flere og flere av oss bruker internett for å kommunisere. Via Facebook holder vi kontakt med gamle og nye bekjentskap, på Twitter kan du følge favorittkjendisene dine og på LinkedIn blir du kanskje satt i kontakt med din neste potensielle arbeidsgiver.

Det er uhyre mange muligheter på nettet og ofte sender vi også jobbsøknader via elektronisk post. Et tastetrykk og en alfakrøll senere, så er jobbsøknaden sendt. Det er likevel et par ting som du bør tenke på når du sender elektronisk.

Har du skrevet noe i emnefeltet?

Ikke la emnefeltet stå tomt eller til å skrive Hei! Bruk emnefeltet til å skrive ut hele stillingstittelen på stillingen du søker. For eksempel: Søknad på ledig stilling som butikkmedarbeider. Slik blir det lettere for arbeidsgiver å skille ut søknadsmailen fra vanlig epost.

Unngå useriøse epost adresser

Send jobbsøknaden fra en seriøs epostadresse. Ikke bruk en som inneholder kallenavn eller noe annet uforståelig. Dersom du ikke har en, opprett en ny. Bruk initialene dine eller ditt fulle navn.

Forsikre deg om at kontaktopplysningene dine er korrekte og gir et profesjonelt inntrykk. En epost adresse som britney4eva@hotmail.com skriker ikke akkurat karrierejeger. Opprett heller en ny epostadresse. Slik unngår du også at epost fra deg havner i spam.

Les også: Jobbsøknaden – din magiske inngangsbillett

Husk vedlegg når du sender jobbsøknader med epost

Hvis du sender jobbsøknader som epost må du huske vedleggene. Mange glemmer å legge ved dokumentene, og uten noen søknad å vurdere blir det selvsagt ingen jobb. Vær nøye! Send vedlegg som word dokument, pdf eller andre vanlig brukte filformat.

Har du riktig adresse?

Sjekk at du sender til riktig epost adresse og at søknaden din ikke havner i en eller annens junkmail. Sørg for å få et navn å sende jobbsøknader til. Unngå adresser som post@ og kontakt@. Du må gjerne ringe bedriften for å forsikre deg at du har riktig epost.

På studenttorget finner du flere tips for deg som er ung og søker jobb

2. Syv vanlige tabber du må unngå i jobbsøknaden

Masseproduserte jobbsøknader

Søknader som bærer preg av å være masseprodusert havner rett i søppelbøtta. Dette er lett gjennomskuelig, spesielt hvis det står feil firmanavn i teksten. HR-lederne konsentrer seg heller om jobbsøknadene som er tilpasset stillingsannonsen.

Unngå skrivefeil

Dette er en gjenganger, men kan ikke sies for ofte. Det er ingenting som får jobbsøknader raskere i søppelbøtta enn skrivefeil. Dette anser arbeidsgiver som slurv og latskap. Ingen attraktive egenskaper med andre ord. Les nøye igjennom jobbsøknaden før du sender den.

 

Ikke kopier tidligere søknader

Det verste arbeidsgiver vet er å lese en søknad du har sendt til flere. De går som regel direkte i NEI-bunken. I noen tilfeller har arbeidssøker i tillegg glemt å bytte ut navn på bedriften. Les stillingsannonsen nøye og knytt arbeidserfaringen din opp mot stillingen du søker på.

 

Ikke søk på feil stillinger

De vanligste årsakene for avslag er at søkeren er ukvalifisert til jobben, altså at de ikke har rett arbeidsbakgrunn eller utdannelse for å innfri jobbkravene. Søk heller på stillinger hvor du får brukt din kompetanse og som er relevante for deg. Dersom du søker en stilling som du ikke har relevant bakgrunn eller utdannelse i er det liten sjanse for at du vil bli bedt til intervju. Etter fem avslagsbrev begynner motivasjonen å skrante. Søk heller på stillinger som matcher din erfaring.

Ikke vis tegn på usikkerhet

Søknaden skal ikke være noen skrytetavle, men kan likevel brukes til å selge dine ferdigheter og ditt talent. Da nytter det ikke å være for beskjeden. Unngå å begynne setninger med : «Jeg føler jeg har kompetanse i…» eller «Jeg tror jeg er kvalifisert til å..» Vær ydmyk, men selvsikker. Få frem dine beste sider. Skriv heller: «Med min kompetanse er jeg sikker på at…» eller «Jeg mener min kompetanse vil bidra til at…»

Ikke skriv lengre enn en side

Det er ingenting som tretter en arbeidsgiver mer enn en flere siders lang søknad. Vær kortfattet, unngå å bli for detaljert, men fokuser heller på høydepunktene i din tidligere karriere eller utdannelse. Unngå å gjenta deg selv.

Pass på Facebook profilen din

Har du åpen Facebook profil? Har alle tilgang til å se bildene fra cocktailfesten med jentene i helgen, eller fra fylleturen med gutta til Praha? Mange arbeidsgivere søker opp søkerens navn i Google. Det er lite sannsynlig at du skaper et godt førsteinntrykk hvis det dukker opp festbilder av deg fra sydenturens foamparty. Begrens offentlig tilgang til Facebookprofilen din og andre sosiale medier. Vern om ditt privatliv og få jobben!

Negativ omtale om tidligere arbeidsplass

Det sier seg selv at du ikke bør stille nåværende eller tidligere arbeidsgivere eller kolleger i dårlig lys. Likevel er dette noe som forekommer i søknader som havner på pulten hos rekrutteringsledere. Selv om du er misfornøyd med arbeidsmiljøet eller sjefen din er ikke dette noe du bør vie mye oppmerksomhet i et søknadsbrev.

Få flere tips i den store Jobbsøker guiden på Dagbladet.no

PÅ JAKT ETTER NY JOBB?

Gjør det enkelt! Last ned CV PAKKEN!

Få drømmejobben med ferdig utfylt CV og søknad fra Jobbsøknader.no. Pakken inneholder ferdigskrevet skreddersydd dokumenter til stillingen du søker

3. Ikke depp, gjør dette i stedet…

Spør om tilbakemelding på jobbsøknader du har skrevet

I stedet for å se på hvert avslag som et nederlag se på det som en mulighet til å lære noe. Feilgrep, avslag og brølere bugner over av skjulte perler av visdom, hvis du bare leter etter dem. Dersom du får avslag på en eller flere jobbsøknader ring arbeidsgiver og hør hvorfor ikke din søknad gikk igjennom. Hva kunne du gjort annerledes? Er det måten du har skrevet den på? Var du ikke kvalifisert nok til stillingen? Hvem var det som fikk jobben? Hvorfor fikk de den? Hva var det den kandidaten kunne eller hadde gjort som du ikke hadde? Tørr å spørre om kontret tilbakemelding på hva du kan forbedre til neste gang. Her har du ingenting å tape.

Selg deg selv bedre i jobbsøknader

Du har mye å vinne på ved å markedsføre deg selv bedre. En av de største tabbene du kan gjøre er å ikke vise at du brenner for jobben. La dem skjønne at dette er drømmejobben for deg.  Mange er ikke bevisst den kompetansen de har. Ofte kan folk mer enn de selv tror. Kartlegg det du kan og få den frem i jobbsøknaden. Janteloven er støpt som betong i blodårene våre så nordmenn er litt for forsiktige med å skryte av oss selv. Men er det en plass du kan gjøre det så er det i jobbsøknader. Ikke vær redd for å være litt på hugget, men sørg for at du ikke fremstiller deg selv som en ufordragelig besserwisser.

Den gylne middelvei

Skap nysgjerrighet i jobbsøknader slik at mottaker vil vite mer i et intervju, men pass på at det ikke blir for mye informasjon. For mye er like feil som for lite. Gå for tradisjonelle layout. Ofte havner de «for fancy» i søppelbøtta. Litt som en innpåsliten date som prøver for hardt.

Ha en personlig tone når du skriver jobbsøknader

Når du skriver jobbsøknader se for deg at du snakker til en person, ikke til et selskap. Vær direkte og personlig. Fokuser på det du kan bidra med, hvordan din kompetanse er relevant, hvordan du kan gjøre en forskjell i stedet for å vektlegge det du selv ønsker

Les også: 3 fenonemenale jobbsøknad eksempler 

 

Oppgi mange kontaktmuligheter

Epost, mobilnummer, jobbnummer og adresse er vanlig å oppgi i jobbsøknader. Mest sannsynlig vil du bli kontaktet per mobil hvis arbeidsgiver ønsker å invitere deg til intervju. Sørg for å ha mobilen i nærheten dagene og uken etter at du har søkt på stillingen. Det er mulig at du kun får en sjans. Arbeidsgiver har mange på lista og går bare videre dersom du ikke svarer.

Tenk logisk

Etter gjentatte avslag går både motivasjon, selvtillitt ned noen hakk. Særlig hvis du har lagt ned mye arbeid i papirene. La det likevel ikke gå utover troen på deg selv. Noe av det viktigste du kan gjøre er å forstå at det ikke er noe galt med deg. Tar du fram kalkulatoren vil du raskt finne ut hvor liten sjanse det egentlig var. Men selv om sjansene er små så er de der. Og til slutt vil din jobbsøknad gå igjennom. Om det tar fire eller førti forsøk vet du ikke, men det lureste du kan gjøre er å riste av deg avslagene som en hund som rister av seg vann og gå videre.

Se på avslagene som utvikling

Hvert avslag er en mulighet til å lære og utvikle deg. Hvis du vil ha en spirituell vri på det kan du se på avslag som en omdirigering til noe annet og potensielt bedre. Kanskje fant du ut at det du søkte på egentlig ikke er det du vil i livet. Avslag kan belyse dine styrker og sette kvalitetene dine i et annet lys slik at de neste søknadene dine blir mer målrettede.

Bruk avslag på jobbsøknader som mental trening

Det er lett å falle inn i en negativ tankespiral når avslagsbrevene ramler inn. Da er det viktig å jobbe med huet og ikke la tankene ta helt overhånd. Kanskje er det en bedre jobb rett rundt hjørnet og at det var en mening med at du fikk avslag. Kanskje hadde du mistrivdes med arbeidsoppgavene og oppdaget to uker innen ansettelse at jobben var helt feil. Det kan hjelpe på det mentale å tenke positivt. Det du fokuserer på vokser. Går du rundt å surmuler og fortviler er det denne negative holdningen som vil prege de neste jobbsøknader du skriver eller intervju du går på. And vice versa. Greier du å ha en åpensinnet og mer lystbetont holdning er det dette du tar med deg videre i prosessen.