Jobbsøknaden: din magiske inngangsbillett til jobbintervju

Formålet med en jobbsøknad er å skaffe deg et jobbintervju. Med mindre du blir ansatt av noen som kjenner deg er et intervju avgjørende om du får deg jobb eller ei. Derfor er det viktig å fange oppmerksomheten til leseren umiddelbart. Du må skille deg ut og bli lagt merke til fra første setning. Vi gir deg våre beste jobbsøknad tips til hvordan du lander intervjuet:

PÅ JAKT ETTER NY JOBB?

Gjør det enkelt! Last ned CV PAKKEN!

Få drømmejobben med ferdig utfylt CV og søknad fra Jobbsøknader.no. Pakken inneholder ferdigskrevet skreddersydd dokumenter til stillingen du søker

1. Kun 1 av 5 kan skrive jobbsøknad

Mange av arbeidssøkere får avslag. Noen ganger er de over eller underkvalifisert. Andre ganger har de rett og slett bommet med jobbsøknaden. Det kan være vanskelig å være objektiv. Det er en balansekunst mellom det å skryte av seg selv og fortelle nøkternt om sine prestasjoner. Å skrive en god jobbsøknad er ikke så lett som en skulle tro. Statistisk sett er det bare 1 av 5 som skriver en virkelig solid jobbsøknad.  Konkurransen blir fort stor når en stilling har over 60 søkere, men denne statistikken gir deg en fordel.

48 av 60 jobbsøknader er dårlig skrevet

La oss se på det regnestykket i praksis: Vi tar utgangspunkt i at kun en av fem kan skrive en sterk jobbsøknad. Det er bare 20%. Det vil si at 80% sender en dårlig formulert jobbsøknad. Hvis en arbeidsgiver får inn 60 søknader og 48 av dem er dårlig skrevet, sitter du blant de resterende 12 som har sendt en god en. Ved å forfatte et solid dokument har du altså firedoblet sjansen din for at nettopp DU blir plukket ut til intervjurunder.  Det er ganske mye! Det er derfor en kjempegod investering for deg å bruke god tid på å gjøre jobbsøknad-dokumentene dine så fantastiske som mulig.

Vær blant de 20% som mestrer å sende en slående søknad.
Vi skriver dokumentene for deg. Kontakt oss i dag


2. Unngå NEI bunken

Når du søker jobb er jobbsøknaden alfa omega. Hvis introduksjonen er kjedelig eller teksten inneholder stavefeil og irrelevant informasjon havner den i NEI bunken umiddelbart. Jobbsøknaden skal inneholde det Cv-en ikke har opplyst om, som dine personlige egenskaper, dine preferanser og kreative evner. Tenk igjennom hva du tror arbeidsgiver har behov for.

Husk at hvis du er interessant på papiret er intervjuet neste skritt. Forestill deg at du er et produkt som du skal selge. Du må skape interesse, påpeke behov og fortelle om egenskapene og kvalitetene til produktet, på en troverdig og appellerende måte.

Les også: Slik skriver du jobbsøknad til drømmejobben

3. Magisk formel

Det finnes ingen magisk formel som kan trylle fram drømmejobben. Eller gjør det det? Jobbsøknaden kan fungere som tryllestav hvis du sier de magiske ordene.  Når du skriver jobbsøknad må du huske på tre magiske ting.

  1. Du må overbevise at du er riktig person til stillingen
  2. Du må få fram at du har lest og forstått annonsen
  3. Du må vise at du er motivert til nettopp denne jobben

Simsalabim, jobben er din! Nei, altså så enkelt er det ikke. MEN! Klarer du å få frem dette på en oppriktig og levende måte, øker du sannsynligheten for at nettopp din jobbsøknad blir vurdert.

Skriv en jobbsøknad som frister

For å få fange arbeidsgivers oppmerksomhet fra første stund må du skrive en jobbsøknad som skaper nysgjerrighet, mersmak og trygghet. Har du noen gang smakt den sprø maischipsen med sjokoladetrekk som heter Smash ? Og umiddelbart fått lyst på en til? Og en til…og en til og bare en til. Ok siste. Ok dette er den siste. Kjenner du deg igjen? Den uimotståelige kombinasjonen av søtt, salt og luftig sprøtt gjør deg nemlig hekta. Denne himmelske kombo-en gjør det komplett umulig å spise bare en. Dette er noe matindustrien har forsket på og drar nytte av.

 De har funnet ut at en uslåelig sammensetning av en bestemt mengde fett, salt og sukker stimulerer appetitten din. Det settes i gang et bobleparty av fornøyelse i belønningssenteret i hjernen vår – et så kalt «bliss point». En unik smaksopplevelse som gjør det umulig å spise bare en sjokoladeglasert peanøtt eller en sprø maiskjegle dyppet i deilig melkesjokolade. 

Og det er nettopp denne samme unike smakseffekten du skal skape hos arbeidsgiver med din jobbsøknad. Gjør leseren hekta på teksten din. Akkurat som hånden som strekker seg etter godteskålen for tredje gang skal du få arbeidsgivers øyne til å hoppe videre til neste setning. Og så til neste og så til neste til han eller hun sitter med telefonen i hånden og har tastet inn nummeret ditt.

 Plukk ut innbydende utdrag av kompetansen din og gjør søknadsteksten like saftig og smakfull som en pose med Smash sjokolade.

Les også: Hvordan skrive jobbsøknad

4. Les stillingsannonsen nøye

Dessverre er det ikke alle stillinger som vi har lyst på som vi bør søke på. Dersom du ikke har kompetansen de etterspør er det bortkastet tid å søke stillingen.  I stillingsannonser kan vi skille på «må ha» krav og «bør ha» krav. Står det for eksempel at stillingen krever en mastergrad i elektroingeniør er det lite vits å søke dersom du ikke har tatt denne utdannelsen.

Dette er et «må ha» krav. Står det derimot at du bør ha tre års relevant erfaring innenfor markedsføring, men du har jobbet to år med grafisk design i et reklamebyrå, kan du likevel argumentere for at du har det som trengs når du skriver jobbsøknad.

På utkikk etter ny jobb? Søk blant 4000 stillinger på Jucan.no 

5. Bruk omvendt pyramide teknikk

Når du leser en nyhetsartikkel får du svar på seks viktige spørsmål stort sett med en gang. Noen ganger så tidlig som i ingressen. Hvem, hva, hvor, hvorfor, hvordan og når. Journalister benytter en teknikk som kalles «omvendt pyramide» når de skriver nyhetssaker hvor den mest betydningsfulle informasjonen kommer først etterfulgt av poeng i fallende viktighet.

Slik kan du altså tenke når du skal skrive jobbsøknad. Få med de viktigste poengene først:

– Hvem er du

– Hvorfor søker du nettopp denne stillingen

– Hvor har du utdannelse og yrkeskompetanse fra

– Hva kan du bidra med for å løse oppgavene knyttet til stillingen

– Hvordan vil du passe inn i arbeidsmiljøet

– Når kan du begynne (Dette kan besvares i slutten av dokumentet)

Hvis du ikke klarer å besvare disse spørsmålene på en tilfredsstillende måte kan arbeidsgiver fort miste interessen når han eller hun vurderer jobbsøknaden din.  Arbeidsgiver legger også vekt på hvordan du vil passe inn hos dem. Det kan derfor være lurt å ha et lite avsnitt med som avslører at du har satt deg inn i deres kultur, visjon og verdier. 

….la oss se avsnitt for avsnitt på hvordan en jobbsøknad mal bør være…

PÅ JAKT ETTER NY JOBB?

Gjør det enkelt! Last ned CV PAKKEN!

Få drømmejobben med ferdig utfylt CV og søknad fra Jobbsøknader.no. Pakken inneholder ferdigskrevet skreddersydd dokumenter til stillingen du søker

Oppsett for jobbsøknad mal

Ditt navn etternavn
Gateadresse
Postnummer Poststed

                                                                                                                            Sted og dato

Bedriftens navn
Adresse
Postnummer Poststed

Overskrift

Her skriver du en kort og konsis overskrift hvor du inkluderer stillingstittelen fra utlysningsannonsen. For eksempel ”Søknad på ledig stilling som kontormedarbeider”. Hvis du vil skille deg mer ut og være litt utradisjonell kan du få med deg din nåværende erfaring i stillingstittelen: «Engasjert og erfaren avdelingskoordinator søker ledig stilling som kontormedarbeider»

Innledning: Hvorfor søker du nettopp denne stillingen

Beskriv i korte trekk hvor du fant utlyst stilling og dato. Begrunn hvorfor du ønsker å søke på den. Utdyp din motivasjon for stillingen

Paragraf en: Hvem er du/ Hvor har du utdannelse og yrkeskompetanse fra

Her informerer du kort om din erfaring og utdannelse og hvordan din bakgrunn kvalifiserer deg til jobben. Legg vekt på det siste du gjorde, utdannelse eller jobb. Husk den omvendte pyramide. Det viktigste først. Tenk fremtidsrettet. Hvis CV-en representerer fortiden, representerer søknaden fremtiden. Beskriv hvilken kompetanse du besitter og hvordan du kan anvende dette i stillingen du søker. Det er nødvendigvis ikke så viktig å fortelle utbroderende om hva du har studert. Arbeidsgiver er mer opptatt av hva du kan, hvordan kan du tilføye ekstra kompetanse til selskapet, hva konkret kan du bidra med. Mange studenter begynner som regel å jobbe med noe annet enn de har studert likevel. 

Paragraf to: Hva kan du bidra med for å løse oppgavene knyttet til stillingen

Flett gjerne inn bedriftens verdier her og hvordan du selv kan identifisere deg med dem. Suppler kortfattet med noen opplysninger om deg selv samt interesse for jobben. Utdyp hvordan du vil løse arbeidsoppgavene knyttet til stillingen. Argumenter med eksempler, vis til tidligere prosjekter og målbare resultater. Dette gir en mer troverdig vinkling enn påstander og oppramsing av tidligere arbeidsoppgaver.

Paragraf tre: Hvordan vil du passe inn i arbeidsmiljøet

Skriv om hvilke egenskaper og kvaliteter du har som du mener bedriften vil dra nytte av. Velg tre til fire positive adjektiver som du kan gi eksempler på i et intervju. Fortell gjerne hvordan arbeidskolleger og arbeidsgivere oppfatter deg. Hvilken tilbakemelding har du fått? Hvordan samhandler du med forskjellige personligheter?

Paragraf fire: Når kan du begynne

Sørg for en samfunnsengasjert avslutning. Avslutt med at du er tilgjengelig for intervju dersom arbeidsgiver ønsker å vite mer, men gjerne forklar hvorfor de skal invitere nettopp DEG til intervju. I korte trekk forklar hvordan du ser deg selv i sammenheng med det bedriften står for, deres overordnede mål og visjon. Dette vil du skåre høyt på da du viser forståelse for både din stilling og selskapets posisjon i samfunnet. Si gjerne noe om når du kan tiltre.

Med vennlig hilsen
Ditt Navn

Vedlegg:
CV
Attester
Kursbevis

Last ned oppsett for jobbsøknad mal i Word

Bonustips!
I stedet for å bombardere markedet med masseproduserte jobbsøknader, send heller fem knallgode, spissformulerte og gjennomtenkte søknader. Jobb godt med språket, se for deg bedriften du skal jobbe for og hvordan du kan fylle deres behov. En superbra jobbsøknad = jobbintervju = jobbtilbud. Få en proff til å skrive jobbsøknaden din om du er usikker.

Trenger du flere råd om hvordan skrive jobbsøknad? Besøk Aftenposten Karriere – Aftenpostens eget karrieremagasin


Sjekkliste for jobbsøknad mal

  1. Velg et godt oppsett for jobbsøknadsmal. Last ned vår her.
  2. Les nøye igjennom stillingsannonse. Verifiser at du har kvalitetene og kompetansen de etterlyser.
  3. Planlegg en god struktur for jobbsøknaden din. Et ryddig oppsett er avgjørende for et vellykket resultat
  4. Oppgi hvor du har funnet stillingen.
  5. Les deg opp på arbeidsgiver. Besøk nettstedet, ring sentralbord, anskaff informasjon som du kan bruke til din fordel
  6. Vis at du er motivert og hvorfor du søker nettopp denne stillingen. Fortell om dine resultater, din kunnskap, erfaring og kvaliteter
  7. Kommer dine viktigste kvalifikasjoner tydelig nok fram?
  8. Pass på språket. Skriv kort og konsist. Unngå slang og vanskelige faguttrykk
  9. Legg kun vekt på det som er relevant.
  10. Les korrektur. Få andre til å lese igjennom for deg. Legg søknaden fra deg og les igjen neste dag.