Jobbsøknad for nyutdannet
Er du nyutdannet og klar for arbeidslivet? Søker du nye utfordringer? Er du klar for et karriereskifte? Da må du skrive en jobbsøknad som skaper nysgjerrighet. Ikke la den perfekte jobben løpe fra deg.
I hvert fall ikke la en dårlig jobbsøknad spolere sjansene dine! Det er mulig du har mistet motet hvis du har fått flere avslagsbrev eller svaret: «Vi har ansatt noen med mer erfaring». Som nyutdannet er det jo nettopp dette som er problemet. Arbeidsgiver ønsker en person med erfaring, men for å få erfaring må jo noen ansette deg.
Vi gir deg tipsene som kan heve nivået på nettopp din jobbsøknad:
Vis at du er motivert
Arbeidsgiver ønsker selvsagt en engasjert og motivert ansatt. Dette må komme tydelig fram. Det holder ikke å skrive: «Jeg ønsker å jobbe hos dere fordi det virker veldig interessant og spennende». Du må begrunne hvorfor du synes det virker spennende. Gi eksempler på hva du mener er interessant med bedriften og arbeidsoppgavene. Gjerne relater til en studieoppgave du har hatt eller tidligere arbeidserfaring som begrunner din motivasjon for liknende oppgaver.
Les også Jobbsøknaden – din magiske inngangsbillett
PÅ JAKT ETTER NY JOBB?
Gjør det enkelt! Last ned CV PAKKEN!
Velg meg fordi…
En vanlig nybegynner tabbe er kanskje å skrive litt for mye om hvorfor stillingen passer godt til nettopp dem. Selv om det er viktig å belyse hvorfor akkurat stillingen passer til deg, må du også fremheve hvorfor du passer til stillingen. Legg vekt på hva du kan bidra med til firmaet, beskriv din kompetanse i forhold til stillingen og gi eksempler på hvordan din erfaring kan benyttes. Nøkkelen er å underbygge dine påstander med eksempler. Skriv i korte trekk hva det er som gjør deg til en sosial person eller hvordan du er serviceinnstilt. Dette vil fange arbeidsgivers oppmerksomhet og helt klart skille deg fra de andre jobbsøkerne.
Gjør research
Det vil imponere en arbeidsgiver dersom du viser at du vet noe om selskapet og arbeidsplassen. Internett er et ypperlig verktøy til å lese deg opp på firmaets visjon, identitet og mål. Gjør deg forstått med hva firmaet står for og vis i søknaden at du har det som skal til for å etterleve dette. Det er viktig at du vet hva arbeidsgiver er ute etter og understøtter dette med konkrete eksempler.
Les også Jobbsøknaden som får deg på intervju
Rydd CVen din
Som fersking i arbeidslivet kan du muligens tro at det beste er å fylle opp CVen med alt mulig av fritidsaktiviteter, irrelevant arbeidserfaring til ubetydelige kurs som strikkekurs og verv i hekleforening. Dette er en tabbe. Med mindre informasjonen kan gi arbeidsgiver noe matnyttig bør du la være å ha det med på CV. Det nytter lite med en fyldig CV dersom det ikke kan knyttes direkte opp mot utdanningen og erfaringen din og/eller stillingen du søker.
Derimot er det positivt om du kan relatere erfaring fra studiene til stillingen du søker. For eksempel «Som elevrådsleder fikk jeg inngående erfaring i å planlegge, gjennomføre og evaluere prosjekter»
Les også Nyutdannet og jobbsøker- Feilene du må unngå
Skreddersy søknad og CV til hver stilling – (eller la Jobbsøknader.no gjøre det for deg
Raskeste veien til søppelbøtta er å sende en tydelig masseprodusert søknad og CV. Arbeidsgiver ser med en gang dersom du har sendt en generert søknad uten å legge sjel og innsats i dokumentene. Noen ganger får de til og med dokumenter adressert til andre firmaer. Finn navnet til den riktige personen som vurderer søknaden din. Sørg for at du er innforstått med hvilke kvalifikasjoner de søker, og inkluder disse i søknadsdokumentene dine.
Les også Er du underkvalifisert? Slik søker du
Send åpen søknad
Visste du at kun rundt 20% av ansettelser skjer på grunn av utlyste annonser? Godt over halvparten av alle stillinger blir ansatt via anbefalinger, rekruttering internt og uoppfordret henvendelser fra jobbsøkere som viser sin interesse for selskapet uten stillingsutlysning. Derfor kan det være smart å sende en åpen søknad til et selskap du ønsker og jobbe for. Kanskje det ikke er noe ledig for øyeblikket, men sjansene er større for at de vil kontakte deg dersom du allerede er i systemet deres
Les også Åpen søknad – Slik skriver du den
Tenk bredt
Det er naturlig å tenke at du kun kan jobbe som økonom hvis du har tatt en økonomi utdannelse. Det er likevel ikke dermed sagt at du må jobbe som økonom i et selskap med økonomi som kjerneområde. Du kan for eksempel søke deg til skoler som økonomilærer eller til andre selskaper som gjerne har økonomiavdeling, men ikke økonomi som hovedvirksomhet. Prøv å tenke bredt når du skal søke jobb slik at du ikke peiler deg inn for snevert. Da kan du gå glipp av ellers gylne muligheter.