Hvordan forberede seg til jobbintervju spørsmål
For de fleste er det å gå på jobbintervju en mye fryktet situasjon og det er normalt å være nervøs i forkant. For å bli bukt med nervene er forberedelse det beste hjelpemiddelet. Desto mer forberedt du er, desto mer selvsikker vil du føle deg og desto større sjans er det for at du lander jobben.
Ha i bakhodet at arbeidsgiver har bedt deg til intervju fordi du virker interessant og kvalifisert til jobben. Dette er din mulighet til å vise deg fra din beste side. Det sier seg selv at du kun har en sjanse til å gi et godt første inntrykk.
Jobbsøknader.no gir deg tipsene på hvordan både forbedrede deg til intervjuet og hvordan du bør oppføre deg på selve møtet. Vi gir deg rådene for å lykkes:
PÅ JAKT ETTER NY JOBB?
Gjør det enkelt! Last ned CV PAKKEN!
Jobbsøknaden din gikk igjennom nåløyet
Hjertet dundrer i brystet, hendene er klamme av svette og halsen snører seg sammen. Slapp av dette fikser du! Det er naturlig å være nervøs i forkant av et jobbintervju, men tenk at din jobbsøknad har blitt plukket ut blant kanskje flere titalls søkere. Det betyr at du i utgangspunktet er kvalifisert til jobben. Dette i seg selv bør gi deg en god porsjon selvtillit.
1. Dette skjer på et jobbintervju
De fleste jobbintervjuer foregår nokså likt. Vanligvis er en til to personer fra selskapet tilstede, mest sannsynlig din potensielt framtidige sjef og en HR konsulent. Dette kan variere fra bedrift til bedrift. Jobbintervjuet blir ofte innledet med en presentasjonsrunde og muligens litt informasjon om bedriften og den ledige stillingen. Deretter starter selve utspørringsrunden. Dette gir en mulighet for både deg og arbeidsgiver til å vurdere om dere er kompatible i et arbeidsforhold.
2. Vær punktlig til jobbintervju
Ikke kom for sent. Arbeidsgiver vil sannsynlig se på dette som manglende respekt for tid og faste avtaler. Møt opp til avtalt tid eller fem minutter før. Gi deg selv god tid til å finne fram. Sørg for at veibeskrivelsen og adressen du har fått stemmer. Noen ganger kan det være lurt å dra til kontoradressen dagen i forveien slik at du unngår å komme for sent.
3. Gi et fast håndtrykk
Et slapt håndtrykk gir sjelden assosiasjoner til en ambisiøs og karrierebevisst person. Øv på å gi et fast, ikke for hardt, ikke for mykt, men akkurat nok til å få motsatt part til å tenke, «aha, dette er en person med selvtillit.»
4. Kle deg pent til jobbintervju
Tenk igjennom hva du har på deg. Uavhengig om jobben du søker på er på et lager, i butikk eller bak skranken i en bank vil klesantrekket du har valgt til jobbintervjuet si noe om hvor mye du ønsker jobben.
5. Si ja takk
Hvis du blir spurt om du vil ha kaffe eller te, si ja takk selv om du ikke drikker noen av delene. Poenget er at du kan holde i koppen for å forhindre at du nervøst fikler med hendene når du snakker, noe som kan virke distraherende for den som intervjuer.
6. Still forberedt til jobbintervju
Ta med deg CV og søknad til intervjuet i tillegg til vitnemål og attester. Les igjennom egen søknad og stillingsannonse på ny. Dersom du ikke har oppgitt referanser på forhånd er jobbintervjuet en egnet anledning til å dette med.
PÅ JAKT ETTER NY JOBB?
Gjør det enkelt! Last ned CV PAKKEN!
7. Vær nøytral
Fremhev egenskapene og kompetansen din på en nøytral måte. Gjerne vis til eksempler i stedet for å ramse opp en rekke positive adjektiv. Ikke fremstill tidligere sjefer eller jobber i et negativt lys.
8. Skru av mobilen under jobbintervjuet
Vis arbeidsgiver at du vier hele din oppmerksomhet til intervjuet. Det vil neppe virke positivt om intervjuet blir avbrutt av at mobilen din ringer.
9. «Fortell om deg selv»
Et jobbintervju begynner ofte på denne måten. Dette er også et vanskelig spørsmål å besvare. Kommer du uforberedt til dette vil du kanskje ha for mye å si eller for lite å si. Svaret bør du planlegge slik at du finner en god balanse mellom personlige og det som er relevant for stillingen. Spørsmålet blir stilt for at arbeidsgiver faktisk ønsker å vite hvem du er så hva du velger å dele her blir lagt merke til.
10. Evne til å formidle kompetansen din
Å kunne sette ord på det du kan er utfordrende for de fleste jobbsøkere, erfarne som uerfarne. Før du går på intervju bør du ha tenkt igjennom hvilken kunnskap du har, erfaring du vil dele med deg og hvilke personlige egenskaper du ønsker å fremheve. Kom med eksempler på hva du kan, vis til resultater og konkrete ting du har gjort for å understøtte det du har sagt i søknaden din.
11. Spørsmål om svake sider
Det er ikke alltid du vil bli spurt rett ut «Hva er dine svake sider?» Dette spørsmålet kan være kamuflert som: «Hvordan takler du motstand?» eller «Beskriv en utfordrende situasjon du har vært oppi», «Hvordan løser du konflikter» osv. Spørsmålene blir stilt slik for å unngå at HR ansvarlig får innøvde svar samtidig som det er lettere å se hvordan du vil passe inn i stillingen. Alle har svake sider. Det at du er bevisst dem og vet hvordan du skal jobbe med dem eller rundt dem er en styrke. Så ikke vær redd for å dele det du synes er utfordrende.
12. Ikke si du er utålmodig
Brorparten av søkere på jobbintervju oppgir «utålmodig» som en svak side. Dette er ikke noe som lyder bra i en arbeidsgivers ører. Å trekke frem en dårlig egenskap som kan vris til et positivt svar er et gammelt triks i boka som er brukt en gang for mye. Andre eksempler på dette er «Jeg er en perfeksjonist» eller «jeg er en arbeidsnarkoman».
Det aller beste svaret du kan gi er et ærlig svar, men at du er bevisst din svake side og har tatt grep for å forbedre deg på dette området. Du kan gjerne gi eksempler på hva som har fungert så langt. Et godt eksempel er om du er sjenert og synes det er vanskelig å snakke i større forsamlinger. Du har verdifulle meninger, men disse har du ikke alltid klart å formidle på grunn av din blyghet. For å forbedre dette har du tatt presentasjonsteknikk kurs og benyttet anledninger til å presentere foran større grupper for å øve deg i det du ikke er god på .Arbeidsgiver er ute etter om du har selvinnsikt.
13. Still spørsmål
Mot slutten vil du gjerne bli spurt om du har noen spørsmål til stillingen. Dette er en ypperlig anledning til å vise at du har satt deg inn i bedriften og dermed har de rette forutsetningene for å beherske det som stillingen måtte innebære. Hvis du svarer «Nei, jeg har fått vite det jeg trenger» vil nok intervjueren anta at du ikke er så veldig interessert i jobben eller selskapet. Eksempler på noen spørsmål du kan stille er Hvordan vil dere beskrive den perfekte kandidaten til denne stillingen? Hvordan er arbeidsmiljøet? Hvilke kompetansehevingstiltak har dere? Hva er det beste med å jobbe i dette selskapet?
Les også «Skriv jobbsøknad som får deg på intervju»
10 vanskelige spørsmål du kan få under jobbintervju
Du har gjort det du kan for å forberede deg til jobbintervjuet; valgt et passende antrekk, skrevet ned stikkord, øvd foran speilet og øvd på håndtrykket med naboen. Du har tatt med ekstra kopi av dokumenter og attester, lest gjennom CV og stillingsannonse og gjort grundig research av bedriftens framtidsutsikter og verdier. Men har du forberedt deg på det verste?
Noen ganger kan det føles mer ut som man er et vitne eller mistenkt i en politietterforskning, enn en uskyldig arbeidssøkende på jakt etter ny jobb. I arbeidsmarkedet kan det være mange om beinet.
Å stille kompliserte spørsmål er arbeidsgivers måte å skille klinten fra hveten. Enkelte spørsmål kan få det til å vrenge seg i magen og rødmen til å spre seg. Da er det lurt å ha reflektert over dem før du sitter i intervjustolen.
Vi har samlet ti vanskelige spørsmål du kan få under jobbintervjuet:
- Fortell oss det du vet om vårt firma
- Hvorfor er (navn på firma) riktig arbeidsplass for deg?
- Har du noen forventninger til hva du vil oppnå og hva du ønsker å lære i den nye jobben?
- Hva gir deg energi på jobb, hva gjør deg sint?
- Hvordan er samarbeidsevnene dine? Gi oss et par eksempler
- I perioden fra (dato) til (dato) er det et hull i din CV. Hva gjorde du da?
- Hvilke oppgaver er du mest komfortabel med, og hvilke er du minst komfortabel med?
- Hva er et godt arbeidsmiljø for deg?
- Kan du beskrive en problematisk situasjon og hva du gjorde for å løse den?
- Jobber du best selvstendig eller sammen med andre?
Les også «Hvordan svare på jobbintervju spørsmål svake sider»
PÅ JAKT ETTER NY JOBB?
Gjør det enkelt! Last ned CV PAKKEN!
De mest stilte spørsmålene
Jobbintervjuet er en slags muntlig eksamen hvor du må gi et godt inntrykk av deg selv for å utkonkurrere andre kvalifiserte kandidater. Arbeidsgiver ønsker å finne ut om du er rett person til jobben, hvor motivert du er og om dine verdier og holdninger stemmer overens med bedriftens.
Under intervjuet vil du bli stilt en rekke spørsmål som det kan være greit å forberede seg på i forkant.
- Fortell litt om deg selv (ta oss igjennom din CV i egne ord)
- Hvorfor valgte du den utdannelsen du har?
- Hvorfor søker du denne stillingen? Hvorfor vil du slutte i din nåværende jobb?
- Hvorfor er du rett person til jobben?
- Hva sier tidligere kolleger om deg?
- Hvordan vil du beskrive deg selv?
- Hva er dine sterke og svake sider?
- Hva kan du tilføye denne stillingen?
- Hvordan takler du stress? Gi eksempel.
- Hva motiverer deg i en jobb og hva demotiverer deg?
- Kan du fortelle litt om en eller flere oppnåelser du har hatt i tidligere arbeidsforhold?
- Hva forventer du i lønn?
- Hvilken rolle inntar du i et prosjektarbeid?
- Hvordan håndterer du en konfliktsituasjon?
- Hvordan strukturerer du arbeidsdagen?
- Hvor ser du deg selv om fem år?
På studenttorget kan du forberede deg på 80 jobbintervju spørsmål
Spørsmålene DU kan stille arbeidsgiver på jobbintervju
Etter intervjuet vil arbeidsgiver ofte spørre om du har spørsmål. Denne muligheten bør du benytte deg av ettersom dette viser initiativ og genuin interessere for jobben
I tillegg er det en ypperlig anledning til å finne ut om jobben egentlig noe for deg. Ofte blir et jobbintervju sett på som en anledning til å selge seg selv, men arbeidsgiver skal også overbevise deg.
Ikke still spørsmål som allerede er besvart enten under intervjuet eller i stillingsannonsen. Unngå å stille spørsmål om lønn under første intervjurunden. Dette kan få deg til å virke kravstor og motivert kun etter avlønning. Ta heller opp dette temaet før en eventuell arbeidskontrakt skal underskrives.
Her er noen spørsmål som du kan stille arbeidsgiver:
Hvordan er arbeidsmiljøet her?
Det er viktig å finne ut hvordan kulturen er på din potensielle nye arbeidsplass. Er det forventet at man deltar på sosiale arrangementer? Forventes det at man jobber overtid? Er tonen formell eller uformell blant de ansatte? Dette er viktige spørsmål å få svar på. Man skal tross alt tilbringe 8 timer hver dag sammen med arbeidskollegaene. Da er det viktig at man trives sammen med dem og at det er et godt arbeidsmiljø.
Hvorfor er denne stillingen ledig?
Dette sier noe om du fyller et tomrom etter noen andre, om det er mye gjennomtrekk i avdelingen/firmaet og om det er foreligger er reelt behov for kompetansen din.
Hvor mange har hatt denne stillingen de siste tre til fem årene?
Dette kan gi en indikasjon på om dette er et arbeidssted med godt arbeidsmiljø og spennende oppgaver. Desto flere personer som har hatt stillingen kan tyde på lite tilfredsstillende arbeid og kanskje et dårlig samhold blant kollegene.
Kan du gi eksempler på konkrete arbeidsoppgaver i stillingen?
Vis at du vet hva jobben innebærer, men si at du ønsker et litt mer detaljert bilde av hvordan dagene vil se ut. Slik vil du lett skjønne om arbeidsoppgavene står i forhold til det du kan og om du vil trives med den.
Hvordan tilrettelegges kompetanseheving?
Sørg for å vite hvordan opplæringen skal gjennomføres og hvilke planer og budsjett som foreligger med hensyn til kompetanseheving. Du ønsker sikkert å begynne i en bedrift som har framtidsutsikter og som kan legge til rette for deg et utviklingsløp i den retning du ønsker.