Unngå disse CV tabbene
Vil du skrive en CV arbeidsgiverne vil elske? CV-en er et av de viktigste dokumentene du kan ha. Det har potensiale til å sikre deg kremjobben og fremtidig inntekt.
Derfor er det uhyre viktig å bruke tid på dette dokumentet og unngå de klassiske fellene som mange går i. I denne artikkelen gir vi deg våre beste tips så du unngår de typiske fallgruvene:
Ikke ta for lang tid før du kommer til poenget
I følge forskning bruker arbeidsgivere eller rekrutterer alt fra fem til 20 sekunder på å vurdere om du passer til stillingen eller ei. Det vil si at den som leser CV-en din skumleser første siden enormt kjapt og gir deg lite tid til å overbevise. Dersom du har klart å holde oppmerksomheten vil personen lese videre og mer inngående. Da er det lurt å komme raskt til poenget. Sørg for at du ikke utelater viktige opplysninger og relevant informasjon som kan være avgjørende for hvilken bunke du havner i.
Når du vet at arbeidsgiver ikke ofrer et halvt minutt en gang på å lese igjennom en CV, så kan det være greit å kjøre en kjapp lesetest av din egen CV. Spør en venn eller noen i familien om de kan lese igjennom dokumentet på 20 sekunder. Be de legge vekk arket og gjengi i korte trekk det som stod. Dersom de har fått med seg hovedpoengene så har du gjort en god jobb. Be noen i nettverket ditt om tilbakemelding og tips til forbedringer. Lykke til!
PÅ JAKT ETTER NY JOBB?
Gjør det enkelt! Last ned CV PAKKEN!
Ikke lyg – fortell sannheten
Noen bruker fantasien sin til å pynte på sannheten i stedet for å bruke den til noe mer konstruktivt. I følge forskning lyver 1 av 10 i CVen sin og det viser seg at dobbelt så mange kvinner som menn lyver om sine hobbyer og interesser.
Det kan være fristende å hive på et ekstra kurs eller lyve på seg litt ekstra arbeidserfaring eller brilliante språkkunnskaper. Ikke gjør det! Sjansen for å bli avslørt er altfor stor. Før du vet ordet av det kan du bli spurt ut på et annet språk under intervjuet eller bli bedt om å utdype hva du lærte på et kurs du har ført opp. Hold deg til sannheten. Arbeidsgiver foretar bakgrunnssjekker, ringer referanser og kontrollerer at opplysningene du har gitt er korrekte.
Ikke søk på urealistiske stillinger
Hvis du er nyutdannet er det ikke særlig smart å søke på en jobb som krever mange års erfaring. Det er heller ikke et sjakktrekk å søke på stillinger hvor du absolutt ikke har utdannelsen eller kompetansen som kreves. Selvsagt kan relevant arbeidserfaring kompensere for manglende formell utdanning i mange tilfeller, men vær realistisk når du søker stillinger. Ta gjerne en telefon hvis du er i tvil og forbered fornuftige spørsmål. Sett deg inn i hva de er ute etter og spør hva du spesifikt kan gjøre for å stille sterkere.
Ikke ha med skrivefeil
Skrive-, grammatikk og tegnsettingsfeil gir et dårlig inntrykk. Krever jobben du søker at du er flytende i norsk for eksempel, tar det seg dårlig ut om CV’en din lyser av skrivefeil. Dette signaliserer at du slurver eller at du ikke er opptatt av detaljer. Det finnes ingen unnskyldninger for dårlig språk og skrivefeil. Unngå forkortelser og slang.
Les teksten flere ganger. Ikke stol helt og holdent på rettskrivingsprogrammet. Få noen andre til å lese igjennom for deg. Et lurt tips er å lese teksten høyt for seg selv. Da vil du fort merke om teksten flyter eller om den «hakker» noen steder.
Ikke glem søknaden
Rekrutterer er opptatt av hvorfor du ønsker jobben du søker på, hva er motivasjonen din, hva vet du om arbeidsgiveren, hvorfor skal de velge deg. Hvem er du som person. Disse opplysningene kommer ikke frem på CV, men er vel så viktige for at du skal bli vurdert til jobbintervju. Selv om det ofte står i stillingsutlysning «send CV» er ikke dette synonymt med at du skal droppe søknaden.
Legg ved en kortfattet og tilpasset søknad med CV. Det er ulik praksis blant arbeidsgivere hva som blir lest først, derfor må alltid både CV og søknad være med. Fokuser på de formelle kvalifikasjonene dine og hvorfor du søker stillingen. Legg ved link til LinkedIn – profilen din og sørg for at den er oppdatert.
Er du ung og har lyst på jobb? På Jobblyst.no finner du veiledningen du trenger for å komme i gang.
Ikke overdriv
Selv om CV’en er ditt salgspapir hvor du skal selge dine ferdigheter, bør du unngå å framstå altfor overbærende. Bruk adjektiv med måte og fremhev de kvalifikasjoner og den kompetanse som arbeidsgiver er på let etter. Arbeidsgiver er ikke interessert i å vite alt. Å overdrive kompetansen og merittlista de er heller ikke det smarteste du kan gjøre. Husk at du må kunne stå innafor alt som står i CV-en din.
Arbeidsgiver sjekker at opplysningene stemmer og finner de ut at du har løyet, ja da er det rett i søppelbøtta med deg. I stedet for å overbevise at du er riktig person til jobben er alt du har oppnådd å overbevise at du ikke er til å stole på og i hvert fall ikke kvalifisert til jobben. Søker du på en jobb som er utenfor ditt fagfelt eller ekspertise kan du heller oppgi at du er villig til å ta de kursene som kreves for å ta igjen for manglende kompetanse.
Ikke vær for beskjeden
Å skrive CV er en balansekunst mellom å overlevere og underlevere. Skryter du uhemmet av deg selv vil dette ha en negativ effekt på den som leser. Er du for beskjeden derimot virker dette også utilfredsstillende for en arbeidsgiver. Du må ha tro på deg selv og det du har oppnådd og ikke være redd for å vise det frem. Hvis du ikke vet helt hvordan du skal selge potensialet ditt gjør dette eksperimentet:
Ta opp en kulepenn og hold den foran deg. Se for deg at du skal selge denne pennen til noen. Hva er salgsargumentene? Hvorfor bør de kjøpe nettopp denne pennen?
Er det noe spesielt med den som skiller seg fra andre penner?
Er den kanskje god å holde i? Har den en fresh farge? Sitter den løst og ergonomisk riktig mellom fingrene? Blir håndskriften din litt finere av å skrive med akkurat denne pennen?
Slik skal du tenke om deg selv når du skriver CV. Tenk som en selger. Hva er det som er spesielt med nettopp deg? Hvorfor skal noen «kjøpe» deg til denne stillingen»? Hva har du å by på? Er det noe du kan bedre enn andre? Har du en spesialkompetanse som ikke så mange har? Har du gjort noe annerledes? Hva gjør deg best egnet til rollen? Tenk over hvilke salgsargumenter du har i ermet og få dem ned på papiret.
PÅ JAKT ETTER NY JOBB?
Gjør det enkelt! Last ned CV PAKKEN!
Ikke skriv for langt
Det kan være vanskelig å oppsummere sin yrkeserfaring på kun to sider. Likevel bør du ikke overgå to sider når du skriver CV. Skriv kort og konsist i stedet for lange utredelser om tidligere arbeidserfaring og utdannelse. Bruk gjerne punktlister.
Det er ikke unormalt at arbeidsgivere mottar over 100 CV og søknader på samme stilling. De ønsker å gå igjennom dokumentene så raskt som mulig og få en kjapp oversikt over hvem du er og hva du kan. Derfor er det viktig at CV gjør deg interessant og pirrer nysgjerrigheten til den som leser samtidig som den ikke er for lang. Hvis rekrutterer må begynne å bla for å finne ut om du har det som skal til havner du ganske kjapt i NEI bunken.
På engelsk har de et godt uttrykk som heter: «When in doubt, leave it out». Det rimer ikke på norsk, men budskapet er det samme. Er du i tvil, ta det bort. Sitter du å lurer på om du skal ta noe med eller ikke, dropp det. Å ta med alle deltidsjobbene og sommervikariatene for 20 år siden tar bare plass og virker som støy. Er det likevel viktig for stillingen du søker samle disse under et punkt.
Ikke skriv for kort
Det er viktig å ikke trette arbeidsgiver med lange kjedelige CV-er, men pass også på at dokumentet ikke blir for kort.
Noen blir så redde for å skrive for langt at CV blir rett og slett for kort. Det kan også være tilfelle at du ikke har så mye erfaring eller er nyutdannet. Det er likevel viktig at du ikke utelater relevant informasjon som kan koste deg Ja-bunken.
Arbeidsgiver er interessert i beskrivelse av arbeidsoppgaver, resultater, erfaringer og hvilken kompetanse du har tilegnet deg. Det er tøff konkurranse på dagens marked så du må skille deg ut. Tenk på CVen din som en salgsplakat. Hva er dine viktigste ressurser, sterkeste sider, beste resultater?
Ikke bruk en useriøs epostadresse
Kardashianlover@gmail.com skriker ikke akkurat karriere jeger. Det gir et rart og dårlig inntrykk hvis en velformulert og seriøs søknad avsluttes med at du kan kontaktes på «muscleman92@hotmail.com». Opprett en gmail- epostadresse med kun navnet ditt; Ola_nordmann@gmail.com
Ikke vær utydelig
Tenk på CV-en som et øyeblikksbilde av hele din arbeidshistorie. Rydd opp i unødvendige ord og utrykk. Ikke la CV-en din være preget av forkortelser og uforståelige uttrykk. Det er lite sannsynlig at forkortelsene som kanskje ble brukt på din forrige arbeidsplass, er de samme andre steder.
Vær påpasselig med å bruke for mye fagterminologi og snevre begreper. Dete gjelder særskilt hvis du søker deg til andre industrier og bransjer. Vær tydelig i dine formuleringer. Unngå tomme fyllord, adjektiver og akronymer som «litt», «veldig», «i forhold til», «i utgangspunktet», «så», «bare», «kanskje».
Språket skal være økonomisk – spar på ordene.
PÅ JAKT ETTER NY JOBB?
Gjør det enkelt! Last ned CV PAKKEN!
Ikke bruk ukjente filformat
Det hjelper lite at du har laget et fancy dokument hvis arbeidsgiveren ikke har programvaren som skal til for å åpne det. Det blir det samme som å ikke sende en CV i det hele tatt. Skriv CV’en din i Word og gjerne konverter til PDF format. Lagre dokumentet med navnet ditt og CV: KarinordmannCV eller KariCV2020.
Vedlegg skal også sendes som PDF som vitneutskrifter, kursbevis og sertifikater. Send disse på en ryddig måte med forklarende navn: Stilaskurs2014.pdf, Truckførerbevis2017.pdf
Dersom det er mange om benet kan du banne på at arbeidsgiver ikke bruker tid på å purre på deg for å få tilsendt vedlegg i riktig filformat. Da blir du automatisk silt ut og mister sjansen din.
Les også: CV malen som skaffer deg gulljobben
Ikke vær for kreativ med CV formatet
CVen er ditt viktigste profileringsverktøy i en jobbsøkingsprosess. La dokumentet derfor være ryddig og leservennlig. Å skrive en iøynefallende CV innebærer nødvendigvis ikke å skrive den ut på fargepapir. Benytt heller mellomtitler og font til å understreke hovedpoeng i dokumentet.
La dokumentet være så stilrent som mulig, bruk punktlister med fokus på dine arbeidsroller og ansvarsområder. Jobb litt med linjeavstand, mellomoverskrifter og skrifttyper. I følge Forskning.no får kreative CVer tommelen ned. Hold deg til en konservativ stil med mindre du søker et kreativt yrke som eksempelvis grafisk designer.
Ikke glem at du blir googlet
Noe av det første en arbeidsgiver gjør er å google deg. Sørg derfor for at det ikke ligger festbilder ute i de digitale farvann som kan senke hele skuta di. Google deg selv for å se at det ikke ligger noe på nettet som setter deg i feil lys. Vær litt smart med tanke på Facebook og andre sosiale media kontoer. Sørg for at du fremstiller deg selv her på riktig måte. Her er det selvsagt greit å ha sporty turbilder, men dropp bikinibildene og fylla bildet fra siste guttetur. Dessverre er det mange som har mistet sjansene sine til jobbintervju på denne måten. Fjern alt som kan virke upassende for en rekrutterer eller sett profilene dine som privat.
Sjekkliste når du skriver CV:
- CV-en skal ikke være lengere enn to A-4 sider.
- CV-en skal være ryddig, lettlest og oversiktlig
- CV-en skal være fri for skrivefeil
- CV-en skal inneholde relevant kompetanse, formelle kvalifikasjoner og erfaring for stillingen du søker på
- CV-en skal ikke sendes alene. Den skal alltid akkompagneres med en søknad.