Jobbsøknad – slik skriver du søknad til drømmejobben
Du er ikke alene om du synes det er vanskelig å finne ut av hvordan skrive jobbsøknad. Det er mye å ta stilling til. Den skal helst være kort og konsis og gi arbeidsgiver et klart innblikk i din arbeidserfaring.
Selv om du kanskje er rett person til jobben vil en søknadstekst som ikke fenger arbeidsgivers oppmerksomhet havne rett i nei-bunken. Det kan være vanskelig å vite hva som bør tas med og hva som bør utelates når du skriver jobbsøknad.
PÅ JAKT ETTER NY JOBB?
Gjør det enkelt! Last ned CV PAKKEN!
En sterk jobbsøknad bør gi arbeidsgiver svar på tre ting:
- Er du kompetent nok til akkurat denne type stilling?
- Er du motivert nok til å gjøre jobben?
- Vil personligheten din passe inn i arbeidsmiljøet?
Det er ikke uten grunn arbeidsgivere er opptatt av nettopp disse tre tingene. Hvis det viser seg at du ikke har kompetansen til å håndtere prosjektet du blir satt til vil det gå utover overordnet resultat til avdelingen. Hvis du takker ja til stillingen kun fordi du må, men ikke er særlig motivert kan det gå utover prestasjonen din. Dersom du en person som klager mye og finner det negative i situasjoner vil det påvirke arbeidsmiljøet.
Ha disse spørsmålene i bakhodet når du skriver jobbsøknaden slik at du beroliger den som leser. Vis med eksempler at du er i stand til å takle utfordringene i stillingen. Da øker du sjansen for at arbeidsgiver ringer nettopp deg og inviterer til jobbintervju. Jobbsøknader som overbeviser, tilfredsstiller og selger kvalitetene dine på en konkret og nøytral måte havner lettere i JA-bunken.
Under følger 3 gulltips på hvordan skrive jobbsøknad som fenger:
GULLTIPS #1: Få arbeidsgiver på kroken med en imponerende innledning
Hvis du skal på fisketur så velger du ofte agn etter hvilken type fisk du vil skal bite på kroken, ikke sant? Ørret liker for eksempel godt meitemark, reker eller til og med sjokolade! Torsken derimot foretrekker litt makrellfilet på sluken.
Slik fungerer det også på arbeidsmarkedet. Forskjellige arbeidsgivere biter på forskjellige agn. En knallgod jobbsøknad fungerer på arbeidsgivere likesom et forlokkende agn for fisken. De lukter noe deilig og begynner å svømme i den retningen, enten de vil eller ikke.
Gjør et grundig forarbeid
Finn ut hva arbeidsgiver vil ha og skriv det i innledningen. Tenk igjennom og besvar disse spørsmålene:
- Hvorfor søker du jobben?
- Hvorfor ønsker du å jobbe i selskapet/bedriften du søker til?
- Hva er motivasjonen din?
Et strålende tips på hvordan skrive jobbsøknad er å allerede imponere i innledningen. Innledningen skal fortelle raskt hvem du er og gi et genuint inntrykk av at du vil ha nettopp denne jobben. Den skal overbevise den som leser at du ikke har sendt samme søknad til 15 andre selskap. Vis allerede i starten at du er riktig match og frist arbeidsgiver til å lese videre.
Her er et eksempel på hvordan en slik start kan se ut:
«Når jeg leste denne stillingsannonsen traff den meg rett i hjertet og jeg er overbevist om at dette er drømmejobben min. Jeg er en kvinne på 35 år med yrkeserfaringen, bakgrunnen og de personlige egenskapene dere er ute etter. Det er ikke det at jeg ikke stortrives som Art Director i Reklamebyrå AS, men etter ti år på samme sted er jeg nå klar for nye utfordringer. Ønsker derfor å dra nytte av min brede fagkompetanse i ledig stilling som kreativ leder hos dere.»
Les også: Slik skriver fører du opp nøkkelkompetanse på CV
Jobbsøknad tips: Show – don´t tell
Et godt råd i skrivingens verden er «show – don´t tell». Vis, ikke fortell. Med dette menes at ved bruk av språklige bilder til å illustrere budskapet ditt kan en tekst bli mer interessant, levende og inspirerende.
Arbeidsgiver er nokså vant med å lese standardfraser som «Jeg er svært motivert til å søke denne jobben…» eller «Jeg søker denne stillingen med stor motivasjon».
I dette eksempelet har du skapt en virkningsfull effekt fra første setning som viser at du er veldig motivert, men uten å si med ord at du er motivert.
«…når jeg leste denne stillingsannonsen traff den meg rett i hjertet og jeg er overbevist om at dette er drømmejobben min.»
Videre opplyser dette første avsnittet at du har satt deg inn i det som er etterlyst i stillingsannonsen og bekrefter at du har kvalifikasjonene som trengs. Avsnittet forteller også om hvorfor du søker stillingen. Og vipps har du fått arbeidsgiver på kroken!
Hvis du har blitt anbefalt å søke stillingen av noen eller har pratet med en kontaktperson, referer til det i innledningen. F.eks «Etter hyggelig samtale med avdelingsleder Per Vik sender jeg som avtalt…»
Poenget med en treffende innledning er å skape nysgjerrighet, vekke og holde interessen til slutten av dokumentet.
PÅ JAKT ETTER NY JOBB?
Gjør det enkelt! Last ned CV PAKKEN!
GULLTIPS #2 Overbevis, Overbevis, Overbevis!
Neste skritt i å løse koden hvordan skrive jobbsøknad er å ha en kjøttfull «brødtekst». Etter innledning må det komme en hoveddel som går ut på å forklare hvorfor din fagkompetanse, dine nøkkelkvalifikasjoner og kunnskap gjør deg til den rette personen for nettopp denne jobben. I denne delen skal du besvare arbeidsgivers bekymring om du er kompetent nok til å gjøre jobben. Du må rett og slett overbevise arbeidsgiver at du er den han eller hun har lett etter.
Vis hva du kan
Her gjelder det å gå rett på sak. Ikke noen lang utgreiing av livshistorie om når du begynte som avisbud eller arrangerte loppemarked i nabolaget da du var 11 år. Begynn gjerne med hva du har lært fra tidligere eller nåværende arbeidsforhold og knytt opp nøkkelkvalifikasjonene med det som er listet i stillingsannonsen. Husk at du ikke skal gjenta det som står i CV, men heller greie ut om hvordan kompetansen du besitter kan bidra i stillingen du søker på.
Under kan du lese et eksempel på hvordan en slik hoveddel kan begynne.
«Siden 2007 har jeg opparbeidet meg solid kompetanse fra reklameindustrien og fått utbytterik erfaring i blant annet markedsføring, grafisk design og utforming og kreativ ledelse.
I min nåværende stilling som Art Director har jeg fått god innsikt i hva som skal til for at reklamekommunikasjon skal påvirke målgruppen, hvor ofte de må eksponeres for et budskap og hva hovedingrediensen bør være for en kommunikativ suksess. Jeg har samarbeidet tett med storkunder og utviklet innholdskonsepter skreddersydd til målgrupper.
I fjor høst ledet jeg en annonsekampanje som økte kundens omsetning med 30%. Denne erfaringen mener jeg vil komme godt med i rollen som kreativ leder og ønsker å bidra med min kompetanse til å utvikle og drive den kreative satsningen for (navn på bedrift) videre.»
I dette avsnittet blir dine kvalifikasjoner presentert på en ryddig måte og knyttet opp mot stillingen du søker. Her er det fokus på det arbeidsgiver ser etter og en tekst som gir tydelige og målbare resultater som konkretiserer hvorfor du er riktig kandidat for jobben. Du oppgir hvorfor bakgrunnen din er relevant, du gir eksempler på det du har fått til og du gir arbeidsgiver et innblikk i hva som kan forventes av deg.
Dekk arbeidsgivers behov
Det kan ikke sies nok hvor viktig det er å sette seg inn hva arbeidsgiver er ute etter. Gjør research, finn ut hvilke mål organisasjonen eller bedriften har, hvilke verdier og visjon de jobber etter og flett det inn i søknadsteksten. Vis at du er såpass interessert at du har satt deg inn i dette. Da har du en knakende god oppskrift på hvordan du imponerer arbeidsgiver til å velge deg.
Videre i teksten kan du oppgi flere relevante stillinger du har hatt eller rett og slett punktvis liste opp faglig kompetanse som gjør deg fortjent til stillingen. Det kan se ut noe som:
«Videre håper jeg at kulepunktene under kan forsterke min jobbsøknad og forklare nærmere hvorfor jeg vil gjøre en solid figur i rollen som kreativ leder:
- 5 års erfaring med salg og markedsføring
- 10 års erfaring med prosjektledelse
- Erfaring i ledelse av reklame- og annonse kampanjer for større bedriftsporteføljer
- Erfaren bruker av Adobe CS pakken
- Godt vant med ansvar for egne budsjett og måloppnåelse
- Gir profesjonell input som gir mersalg
På denne måten sørger du for at leseren skaffer seg et oversiktlig bilde over hvordan du vil yte i jobben med bakgrunnen og kompetansen du har. Kulepunkt lister sparer også plass ved at setningene holdes korte og konsise.
Les også Adeccos tips på hvordan skrive jobbsøknad
GULLTIPS #3 Avslutt jobbsøknaden på en fengende måte
Nedre del av jobbsøknaden skal presentere dine personlige egenskaper og en avslutning. I dette avsnittet kan du skryte av deg selv som person, fortell hva du er dyktig på, hvordan du liker å jobbe og hvilke egenskaper som er nyttige i en arbeidssituasjon. Du kan gjerne begynne dette avsnittet med hva tidligere kolleger og arbeidsgivere sier om deg. Slik får du muligheten til å skryte av deg selv, men i form av tilbakemeldinger fra andre.
PÅ JAKT ETTER NY JOBB?
Gjør det enkelt! Last ned CV PAKKEN!
Gi et godt inntrykk av deg selv
De personlige kvalitetene du oppgir er med på å male et bilde for arbeidsgiver av deg som person. Les gjerne gjennom hvilke kvaliteter som er etterlyst i annonsen, men bruk egne ord til å beskrive dette.
Et avsnitt om dine personlige kvaliteter kan se slik ut:
«Jeg blir ofte beskrevet som en ansvarlig, resultatorientert og omgjengelig person som er opptatt av å bidra til et godt arbeidsmiljø hvor alle trives. I tillegg liker jeg utfordringer, er nytenkende og iderik når alternative løsninger er på sin plass. Relasjons- og nettverksbygging for å styrke vedvarende bedriftskundeforhold har vært en del av hverdagen min i ti år. Dette er erfaring jeg ønsker å bidra med inn i Reklamebyrå AS.»
Husk at søknadsteksten ikke skal være lengre enn en A4 side. Avslutningen trenger ikke ta så stor plass, men forsikre deg om at den oppsummerer kunnskapen, motivasjonen og erfaringen din:
«Jeg kan på hånden med hjerte si at jeg vil gjøre mitt beste for å gjøre en fremragende jobb i stillingen som kreativ leder hos dere hvis jeg skulle blitt tilbudt jobben. For å forsterke min søknad og vise min personlighet ønsker jeg gjerne å komme på et intervju. Jeg vil da forklare nærmere hvordan jeg ønsker å løse utfordringene som en kreativ leder står ovenfor i dagens reklamebransje. Håper med dette at jeg blir vurdert som en sterk kandidat til stillingen.»
På denne måten har du avsluttet søknaden på en engasjert måte og minner arbeidsgiver på hvor motivert du er til jobben og klar for et eventuelt intervju.
Herlig! Da har du skrevet en glimrende og sterk søknadstekst som viser fram dine beste sider på en profesjonell og nøytral måte. Å kunne balansere mellom å være en overbærende skrytepave og presentere seg selv på en objektiv og profesjonell måte er en kunst. Og nå har du gjort det! Gratulerer!
Bonustips! Google «Hvordan skrive jobbsøknad» og følg tipsene og rådene der.
«Hvordan skrive jobbsøknad»- huskeliste helt til slutt:
- Bruk rettskrivingsprogram
- Ikke begynn alle setninger med «Jeg»
- Les igjennom dokumentet flere ganger
- Be gjerne noen med objektive og ferske øyne gå igjennom søknaden med deg
- Forsikre deg om at du kan stå inne for de kvalifikasjonene og egenskapene du har listet opp
- Sørg for at de er i tråd med det arbeidsgiver søker
- Vær obs på at søknadsteksten ikke overskrider en A4 side
Følg gulltipsene i denne artikkelen og du vil kunne knekke koden på hvordan skrive jobbsøknad som treffer. Dersom du likevel synes søknadsskriving er totalt uoverkommelig så husk at du kan gi jobben til oss som virkelig har peiling. Som første byrået i Norge har Jobbsøknader.no skrevet hundrevis av søknader for kunder siden 2011 og er klar når du trenger vår hjelp.
Ta kontakt i dag hvis du trenger hjelp eller en sparringspartner. Lykke til i jakten på drømmejobben!