Slik skriver du CV

Ok, da var jobbsøknaden unnagjort, men hva med CV’en? Det er lett å glemme at den er vel så viktig som søknaden i jakten på ny jobb.

I noen tilfeller ser arbeidsgiver kun på CV. Dette gjør at mange arbeidssøkere velger å legge ved CV uten jobbsøknad til bedrifter og rekrutteringstjenester. Arbeidsgiver mottar kanskje hundrevis av CV’er til en utlyst stilling og vil i gjennomsnitt kun bruke 5 – 15 sekunder på å lese din. På disse få sekundene må du fange oppmerksomheten og vekke interessen.

Det er derfor viktig å bruke tid på dette viktige dokumentet og tenke at det skal være noe mer enn bare en oppramsing av hva du har erfart tidligere. CV er i likhet med jobbsøknad et verktøy for å selge deg selv til arbeidsgiver. Den skal overbevise at du har det som skal til for å takle de utfordringer som den utlyste stillingen innebærer.

PÅ JAKT ETTER NY JOBB?

Gjør det enkelt! Last ned CV PAKKEN!

Få drømmejobben med ferdig utfylt CV og søknad fra Jobbsøknader.no. Pakken inneholder ferdigskrevet skreddersydd dokumenter til stillingen du søker

Dette bør du vurdere når du skal skrive CV:

Hvordan skrive CV

Det florerer av artikler på nettet om hva som bør være med i en CV mal. Det enkle er ofte det beste. Bruker du malen under blir det lettere for potensielle arbeidsgivere å få raskt oversikt.

En typisk CV mal i 2020 bør inneholde følgende:

-Personalia
-Nøkkelkvalifikasjoner
-Erfaring
-Utdanning
-Annen relevant erfaring
-Kurs og sertifiseringer
-Språkkunnskaper, IT kompetanse og annen relevant kompetanse

Beskriv ansvaret og oppgavene du har hatt i tidligere jobber og hvilken fokus du har hatt i studiene. Oppdater CV malen regelmessig. Ta gjerne med hobbyer og andre fritidsinteresser som eget punkt. Pass på skrivefeil og tunge formuleringer. Tenk at CV skal være et kort og konsist dokument, men oppsummere din erfaring og kompetanse på helst en, men max to sider.

Les også: 10 tips til deg som skal skrive jobbsøknad

Skreddersy CV 

Unngå fallgruven ved å bruke samme CV til alle stillinger. Trekk frem tidligere erfaring som er relevant for den jobben du søker nå. I likhet med jobbsøknaden bør du tilpasse CV til jobben du vil ha. Du vil ha mye igjen for å skreddersy CVen. Opplysninger som var irrelevante tidligere, kan være det som skal til for å skaffe deg et intervju i denne omgang. Skriv gjerne noen stikkord om hva din forrige stilling innebar, slik at arbeidsgiver lett kan se at nettopp du er perfekt til jobben.

Les også: CV malen som skaffer deg gulljobben

Ha med nøkkelkvalifikasjoner

CV skal skape nysgjerrighet hos den som leser og derfor er det viktig å få frem ganske raskt hvilke arbeidsoppgaver du har hatt, hvilke resultater du har oppnådd og hvilken erfaring du kan vise til. Kom til poenget med en gang. Den som leser dokumentet konsentrerer seg gjerne om den øverste halvdelen på første siden. Supersmart å bruke denne plassen til å skrive en velformulert personlig profil og om dine nøkkelkvalifikasjoner. Dette er som regel fire, fem setninger eller kulepunkter med din viktigste erfaring knyttet opp mot stillingen du søker.

I Jobbsøknader.no deler vi ofte dette feltet inn i to og kaller det Nøkkelkvalifikasjoner/Personlig profil.  Her skal det stå en oppsummering av dine beste egenskaper, relevant arbeidshistorikk, bakgrunn og kompetanse. Og litt om hvordan du er som person. Alltid relater denne informasjonen til stillingen du søker på.

Så hvordan finner du ut hva som er nøkkelkompetansen din? Tenk over hva som er styrkene dine. Hvilke tilbakemeldinger er det du til stadighet hører? Kanskje du planlegger så godt at du alltid leverer før fristen? Er du godt likt blant medarbeidere? Si dèt! Dette vil få deg til å fremstå som en høyst aktuell kandidat og kan gi deg et fortrinn overfor andre søkere som kanskje ikke skriver noe her. …Og du, det å tenke igjennom hva du har oppnådd i ulike stillinger er ikke bare en nyttig øvelse, det kan også gi deg et selvtillitsboost og forberede deg til et eventuelt jobbintervju, ikke sant?

Fremhev dine gode resultater

Hvis arbeidet ditt har bidratt til noe målbart er det kjempelurt å inkludere dette i CV. Eksempler på dette kan for eksempel være at du har økt salg, sikret en lønnsom kontrakt, lansert kampanjer som bidro til økt renommé eller andre resultater som kan relateres til vekst og utvikling for avdeling, organisasjon eller bedriften du jobbet for.

Det nyeste først når du setter opp CV 

I journalistikkens verden heter det at det viktigste skal komme først. CV skriving er intet unntak. Arbeidsgiver er interessert i å vite det siste du har gjort eller hva du gjør nå. Da må du liste det siste først. Skriv noen beskrivende setninger eller kulepunkt under stillingsbenevnelsen slik at kompetansen du har kommer tydelig frem. Hvis du er nyutdannet eller student kan du skrive hva du har lært i noen av dagene du har tatt og hva du har fordypet deg i. Ikke vær redd for å ta med frivillighetsarbeid, verv og annet ubetalt arbeid. Det er bare positivt.

Les også: 3 gratis CV maler

PÅ JAKT ETTER NY JOBB?

Gjør det enkelt! Last ned CV PAKKEN!

Få drømmejobben med ferdig utfylt CV og søknad fra Jobbsøknader.no. Pakken inneholder ferdigskrevet skreddersydd dokumenter til stillingen du søker

Hull i CV

Et hull i CV er når det er store sprik mellom datoer du har oppgitt for arbeidsforhold. Kanskje har du gått arbeidsledig, vært på reise eller hatt permisjon av noe slag. Du må være forberedt på å forklare hva du gjorde i den aktuelle tidsperioden. Dette trenger ikke være negativt. Tid borte fra arbeid for å pleie syke eller eldre i familien, ta vare på barn eller jordomseilinger kan markedsføres på en positiv måte som en del av din erfaringskunnskap.

For lite eller for mye?

Det kan være vanskelig å vite hva som bør være med eller utelates. Å utelate relevant informasjon eller ha for mange detaljer kan koste deg intervjuet til drømmejobben. Tenk igjennom dine kvalifikasjoner og din kompetanse. Kanskje du har tatt et kurs eller noen studiepoeng i et fag innen det området jobben søker kompetanse? Noe som er irrelevant for enkelte bransjer, kan være nøyaktig det som skiller deg ut i andre. Unngå å trett mottaker med kjedelige og unødvendig informasjon som absolutt ikke passer til jobben du søker på.

Ha med hobbyer og interesser i CV 

En CV skal gi en systematisk oversikt over utdanning, arbeidserfaring og kurs for å gi arbeidsgiver et inntrykk av hva slags kompetanse du har og hvem du er som person. Du bør derfor også få med interesser i tillegg til erfaring uten å gå i for mye detalj. Hvis dine interesser har relevans i forhold til jobben du søker på er det spesielt viktig å liste opp disse.

Likevel kan det gi arbeidsgiver et lite innblikk i hvem du er som person og hva du sysler med på fritiden. I de fleste jobber er du en del av et kollegialt miljø så det er derfor viktig for arbeidsgiver at du er omgjengelig og kan gå godt overens med flere typer personligheter. Driver du for eksempel med lagsport kan du med fordel nevne dette som et eksempel på at du er en «team player» eller er vant å arbeide mot felles mål.

På leit etter nytt beite? Søk blant tusenvis av ledige stillinger på Jobbsafari.no

Lag en CV med ryddig layout

Det kan lønne seg å bruke en så ren og ryddig lay-out som mulig med skrifttyper alle kan lese. Så fremt du ikke søker deg til en kreativ bransje setter de fleste arbeidsgivere pris på et konservativt utseende på CVen. Hvordan kan du fange arbeidsgiverens interesse med et ryddig og oversiktlig inntrykk? Velg eller utform en mal som skiller seg ut fra andre. Bruk gjerne mellomtitler og overskrifter i andre fonttyper. Fremhev det viktigste.

Velg en fonttype som er tydelig og profesjonell. Arial, Verdana, Times New Roman er eksempler på dette. Husk at det er lurt å bruke samme fonttype på CV og jobbsøknad. Dette får dokumentene til å samsvare og gir et bedre helhetsinntrykk. Tekststørrelse bør ikke være under 10 eller over 12. Overskriftene kan være i uthevet format og med størrelse 14 eller 16.

Pass på at det er godt med plass på sidene og mellom elementer. Bruk gjerne punktlister for å gjøre CVen enkel å lese. Skriv aldri mer enn to sider på CV og sørg for at den ikke er tettpakket med skrift, men har mye rom mellom de ulike feltene.

Send CV som PDF fil. Slik unngår du at arbeidsgiver åpner dokumentet i en annen versjon av Word enn det du har og alle elementene er på andre steder enn i din versjon.

Anvend aktiv form og tallfest

Bruk et aktivt språk. Dette gjør teksten mer levende og handlekraftig. I stedet for å si

«Jeg var ansvarlig for å utvikle og implementere kommunikasjonsstrategi i tre avdelinger»

prøv med:

«Jeg utviklet og implementerte kommunikasjonsstrategi for tre avdelinger»

Forsterk resultatene dine med å tallfeste der det er mulig. I stedet for å si at du økte salget, si at du økte salget med 30% på 3 måneder.

PÅ JAKT ETTER NY JOBB?

Gjør det enkelt! Last ned CV PAKKEN!

Få drømmejobben med ferdig utfylt CV og søknad fra Jobbsøknader.no. Pakken inneholder ferdigskrevet skreddersydd dokumenter til stillingen du søker

Vær ærlig på CV

Ikke lyg på CV. Før noen ansetter deg vil de undersøke referanser og bakgrunnsinformasjon. Da er det ikke bare veldig flaut når du blir oppdaget, men det vil også koste deg fremtidig inntekt. Hvis du kjenner deg fristet til å pynte litt på sannheten, overdrive resultater, tilføye stillinger du ikke har hatt eller kurs du ikke har gått på, la være. Du vil bli oppdaget på et eller annet tidspunkt.

Trenger du inspirasjon? På studentsidene til Dagens Næringsliv finner du en haug av nyttige tips og gode ideer hvis du er ny i arbeidslivet DN Talent –

Elektronisk CV 

Det er mer og mer normalt å sende elektronisk CV. Elektronisk CV sendes ofte via et skjema på nettet og kan være litt mer knotete enn å bare sende en PDF fil. Bruk CVen du har som mal når du skal fylle inn CV på nett. De samme prinsippene gjelder her. Like viktig å tilpasse CV malen her også, så unngå copy paste. Vær målrettet, finn ut hva arbeidsgiver vil ha og fokuser på det.

Hold LinkedIn profilen din oppdatert da den benyttes mer og mer til å overføre elektroniske CVer på enkelte plattformer. Enormt mange rekrutteringsselskap og bedrifter benytter LinkedIn som verktøy på let etter ny kandidat. LinkedIn gjør det dermed lettere for deg å få kontakt med de riktige personene. Hvis du er en flott, profesjonell og oppdatert LinkedIn profil øker du sjansene dine for å lande drømmejobben.

Bilde på CV. Yey or ney?

De lærde strides. Noen mener du med fordel kan ha med et lite portrettbilde på CV, mens andre mener det kan tale i mot. Et bilde bryter fra teksten og øyne dras naturligvis mot det som skiller seg ut. Om dette er bra eller dårlig er et vurderingsspørsmål.

Hvis bildet er av dårlig kvalitet vil dette selvfølgelig virke negativt, men et bilde gir deg også muligheten til å bli lettere gjenkjent og skille deg ut fra alle CVene som ikke har det. Det gjør jobben lettere for dem som skal sortere søknadsbunken hvis de har et ansikt til navnet og kvalifikasjonene dine. Søker du til serviceindustri, TV jobber eller motebransjen er det selvsagt et must å ha med et foto.

I Jobbsøknader.no bruker vi bilder på CVene. Dette for å gjøre dokumentet mer levende, spennende og blikkfengende… og ikke minst personlig.


Her gir vi noen tips slik at du unngår de klassiske fallgruvene ved bildebruk:

Vær konservativ (og kanskje litt kjedelig): Vi anbefaler et profesjonelt bilde hvor du smiler og er pent kledd. Det trenger ikke handle om å se så bra ut, men se energisk og oppegående ut. Det er viktig at bildet skal gi et inntrykk av personligheten din, men sørg for at det ikke tar hele oppmerksomheten. Dropp solbriller, store smykker, caps og bar hud. Tenk skjorter, bluser, ensfarget og basisfarger. Antrekket skal signalisere arbeid. Sørg også for at bildet er i passbilde format. Fra brystet og opp.

Bruk LinkedIN bilde: De fleste har en LinkedIn profil. Hvis du er i tvil om du skal ha med bilde eller ei, link til profilen eller bruk samme bilde som du har på LinkedIn. Dette bilde skal jo være optimalisert for arbeidssammenheng og passer seg derfor også på en CV.

Unngå turbildene: Det kan være fristende å velge et bilde hvor du ser sporty ut og er ute i naturen. Ikke fall for denne fristelsen. Disse bildene hører ikke hjemme på en CV. Bilder i Bergansjakken, knausene på høye fjelltopper eller med ski på beina garanterer deg en plass i Nei hylla. Dette er bilder du kan spare til dating – appene. Fokuset her er jobb, ikke hva du gjør på fritida. 

Nøytral bakgrunn: Forsikre deg om at bakgrunnen er nøytral og gjerne litt uskarp. Slik unngår du at den stjeler oppmerksomheten fra deg. Vær eneste personen på bilde. Ikke velg et bilde som noen andre er på, bare fordi du ser bra ut. Ta heller et nytt. De fleste smart telefoner nå har en «portrett»-funksjon som gjør bakgrunnen diffus og gjør ansiktet ditt skarpere i flatterende farger.